zaterdag 21 maart 2009

Ravioli gevuld met gekonfijte eend en een saus van eekhoorntjesbrood

Ravioli: de eendenpoten in ganzenvet konfijten en als het gaar is het vlees ervan af plukken. Hierna het vlees aanmaken met ingekookte eendenjus en een klein beetje van het vet waar de eenden in zijn gekonfijt. Het pastadeeg uitrollen en hier kleine hoopjes vlees op leggen. De randen van het deeg insmeren met eigeel en hier weer een plak pasta op leggen. De ravioli uitsteken en in water met zout gaar koken.
Saus: slagroom met kippenbouillon en gedroogd eekhorentjesbrood op een laag vuur laten trekken en als het eekhorentjesbrood al zijn smaken heeft afgegeven door een fijne zeef passeren.
Opmaak: de ravioli op het bord leggen samen met wat gebakken paddenstoelen hier over heen de saus gieten.


2004 Caves Albert Duhr Riesling Paradäis, Moselle luxembourgeoise: In de geur komt de wijn wat vermoeid over. Een beetje een standaard geur van een wat gerijpte riesling, rijpe ananas en duidelijk wat ontwikkelde aroma’s. In de smaak is de wijn verrassend genoeg wel fris met fijne zuren, verder is de wijn een beetje saai en vlak. Bij het gerecht ging de wijn uitstekend. Misschien juist omdat de wijn in de smaak weinig uitgesproken is leefde hij op bij het eten zonder het gerecht te overvleugelen.

2007 Őkonomierat Rebholz, Spätburgunder Rosé Spätlese trocken, Pfalz: Een intense vrij donkere roze kleur. Fris rood fruit in de geur. Een doordringende geur met naast fruit ook iets staligs en een winegumachtig aroma. In de mond is dit zowel een frisse als een volle wijn. De wijn heeft veel fijne zuren maar ook body, iets groens in zowel de geur als in de smaak wat me een beetje aan een Sauvignon Blanc doet denken. Ook deze wijn ging heel goed bij het gerecht. Het fruit viel een Beetje weg bij het gerecht maar de wijn bleef heel goed overeind en was heel verfrissend. Een rosé met genoeg structuur om te combineren met voedsel.



donderdag 19 maart 2009

Kip en Moezel Riesling

Gebraden kip met paprika compot, sjarlottechips, rucolasla en een saus van parmazaanse kaas.
Kip: de kip met zout, peper en citroensap insmeren en een uur in de oven bruin bakken.
Paprika compote: de paprika's in de oven poffen en laten afkoelen, schilletje en zaad verwijderen en de paprika in brede stroken snijden. Sjalotten in ringen snijden en in olijfolie stoven tot ze zacht zijn. Dan de gehakte kappertjes, peterselie en paprika toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.
Saus: slagroom, kippenbouillon en geraspte parmezaan in een steelpannetje aan kook brengen en met een staafmixer de saus mixen zodat het schuimig wordt.
Chips: sjalotjes in dunne ringen snijden en door een mix van bloem en een klein beetje maïzena halen. De ringen in een zeef doen zodat het overtollige bloem eraf valt en in olie van 150°C frituren tot ze goud bruin zijn. Hierna licht zouten. Opmaken: alles op het bord leggen en afwerken met wat blaadjes rucola sla en dunne schilvers Parmezaanse kaas.

2007 Weiser-Künstler, Trabener Gaispfad spätlese feinherb: ondanks de lichte kleur komt er geweldig veel geur van de wijn af, rood fruit en specerijen overheersen. In de mond is de wijn fris met fijne zuren en met veel smaak nuances. De zuren en het restsuiker zijn goed in balans zodat de wijn niet zoet proeft ondanks dat er toch restsuiker aanwezig is. Een plezier om te drinken, voor we het wisten was de fles leeg en doordat de wijn maar 11% alcohol heeft was dit geen groot probleem. Een nog heel jonge maar wel al zeer aangename Riesling.
2006 Sybille Kuntz, Held auslese: De wijn heeft een mooie goud gele kleur. De geur is overweldigend en wordt overheerst door botrytis, honing en geel fruit zoals abrikoos. Wat de geur al doet vermoeden komt ook tot uitdrukking in de smaak. De wijn is zeer geconcentreerd. Helaas is de alcohol (14%) wat overheersend in de wijn en ook komt de wijn wat zoet en vermoeiend over. Vandaag stond de wijn drie dagen open. Afgelopen dagen elke dag een klein slokje genomen. Wat mij betreft een wijn die enigszins uit balans is. Minder alcohol en meer elegantie en finesse is waar ik naar zoek in een riesling uit de Moezel en dat bracht deze wijn niet.
Wijn-Spijs combinatie: Bij het gerecht vielen de smaaknuances van de Weiser- Künstler enigszins weg. Het gerecht en vooral de kip zelf smaakte uitstekend bij de wijn. De wijn van Kuntz overrompelde het gerecht. De wijn zelf werd door het vet in het gerecht minder alcoholisch en toonde zich daardoor beter. Wat mij betreft gaat kip op zich perfect met Riesling met een beetje restsuiker. Volgende keer kijken of een Riesling die tussen deze twee wijnen inzit qua volheid beter past.