maandag 20 april 2009
Wittmann
In de geur kruidig en wit fruit. Veel materie en structuur in de mond. Veel smaak en behoorlijk geconcentreerd. Kruidig, laurier, wit en geel fruit, verfrissende zuren. Complexe wijn met veel lengte.
Emrich-Schönleber
donderdag 16 april 2009
Kalfshaas en asperges
De kurk na twee glazen op de fles gedaan, hier zit meer in.
2002 Huet, Le mont sec (Frankrijk, Loire Vouvray): Prachtige goudgele kleur. De wijn heeft een rare geur die doet denken aan gekookte groenten. In de smaak heeft de wijn een duidelijk zuur, redelijke lengte en behoorlijk geconcentreerd. Wat betreft smaak is het enige positieve dat ik in dit stadium van de wijn kan zeggen dat hij "interessant"is. Kurk erop en morgen maar eens zien of een beetje lucht de wijn goed zal doen.
1993 Zind-Humbrecht, Hengst Gewürztraminer (1 dag later): Nog net zo fris en indrukwekkend als gister. Een waanzinnige wijn.
Wijn-Spijs: De beste combinatie voor mij was de Gewürztraminer bij dit gerecht. Paste zowel goed bij de asperges als bij het vlees en saus. De Riesling viel weg en de Huet was zelf gewoon niet goed genoeg om bij zulk lekker vlees te drinken
woensdag 15 april 2009
kalf en zuurkool met Riesling en Gewürztraminer
Huisgerookte zalm met Riesling
dinsdag 14 april 2009
Pizza met Nahe Riesling
Wijn: 2007 Dönnhoff Riesling (Duitsland, Nahe) Glas: Zalto Universal
Heerlijk glas wijn. Mondvullend, citrus, frisheid en elegantie. Mist focus en structuur, maar voor een QBA (basis kwaliteit) indrukwekkend. De wijn bevalt mij eerlijk gezegd beter dan enkele spätlese trocken wijnen die ik van dit huis de laatste tijd, van hetzelfde jaar, heb gedronken. Een wijn die echt in balans is.
Wijn: 2007 Schäfer-Fröhlich Riesling halbtrocken (Duitsland, Nahe) Een totaal andere wijn dan de Dönnhoff. Veel meer focus, hoekiger en met duidelijkere zuren en een behoorlijke spritz. Maar net als de Dönnhoff is ook dit een waanzinnig lekkere wijn. Zo fris, elegant, complex en dit alles zonder dat daar 14% alcohol voor nodig is.
Wijn-Spijs: Zoals ik al vaker heb opgemerkt gaan de zuren van de Riesling over het algemeen heel goed met het vet in het eten. Het zoetje dat in de wijnen zit (de wijnen smaken echter eerder droog dan zoet, zeker de S-F) gaat goed samen met het zoete in de tomaat.
maandag 13 april 2009
Rund met Bordeaux
Aspergesoep met een gepocheerd ei + twee keer Riesling
2007 Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte Reben Riesling (Duitsland, Rheingau): Een lekker fris glas wijn. Zeer droog maar toch goed in balans. Genoeg fruit en concentraat om de zuren op te vangen. Mist lengte, focus en complexiteit om een echt grote wijn te zijn.
Tarbot met Redoma wit en een GG van Diel
Tortilla van zalm met een Kabinett
2007 Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Kabinett: Een licht gele kleur. In het begin enigzins reductief en gesloten in de geur. Met wat lucht komt de wijn open en ruikt heerlijk. Heel floraal maar ook wit en geel fruit. Ook in de mond is de wijn heel gelaagd. Verfrissende zuren en met een geweldige focus. Veel lengte, elegant en complex. Een zeer geslaagde wijn.
Wijn-Spijs: Zalm met riesling gaat eigenlijk altijd goed. Het vette van de zalm gaat zeer goed samen met de zuren van de riesling. De wijn werd echter niet echt beter van het gerecht omdat de complexiteit wat afnam in combinatie met het eten.