donderdag 9 juli 2009

Eend met Riesling


Vanavond eten we op de huid gebakken eend met gecarameliseerde appel. Hierbij hebben we een droge, 2007 Riesling "von der Fels" van Weingut Keller, en een edelzoete Riesling, 2007 Sankt Urbans-Hof Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese, uitgezocht. We wilden ons zelf eens verwennen, onze site www.rieslinghuis.nl is eindelijk de lucht in en dat moet toch gevierd worden.
Keller is op het gebied van droge Riesling haast ongeëvenaard, vooral zijn Grosses Gewächse zijn zeer beroemd met als hoogtepunt zijn top wijn G-Max wat misschien wel de duurste droge Riesling van de wereld is. Klaus-Peter Keller staat aan het hoofd van dit Weingut en samen met zijn vrouw levert hij van top Lagen als Morstein, Kirchspiel en Hubacker top spul af.

De von der Fels is een wijn gemaakt van Riesling druiven komend van zijn Grand Cru lagen maar dan de wat jongere aanplant.

Sankt Urbans-Hof is nog wat onbekend in Nederland en dat is jammer. Met goede wijngaarden als de Piesporter Goldtröpfchen, Ockfener Bockstein en de Leiwener Laurentiuslay doen ze mee in de top van de Bundesliga als het op Riesling uit Duitsland aankomt. Waar dit bedrijf ook heel goed in slaagt, net als bijvoorbeeld van Volxem en A.J. Adam, zijn de wijnen die harmonisch droog smaken maar niet legaal trocken (minder dan 9gram restsuiker) zijn.

2007 Keller Riesling "von der Fels", Rheinhessen: duidelijk tot rust gekomen. Een wijn met veel focus en lengte maar niet meer het hoekige die de wijn had toen we hen een paar maanden geleden dronken. De wijn is ronder geworden zonder de precisie te verliezen. Verfrissend, genoeg fruit en concentraat om in harmonie te zijn met de zuren. Het geweldige verfrissende wat een goede Sauvignon Blanc kan hebben maar dan met wat meer dikte in de mond en in plaats van gras eerder natte stenen in de geur en de smaak.

2007 St. Urbans-Hof Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese: Een goed jaar en dan ook nog van een wijngaard als de Goldtröpfchen verwacht je een uitbundige wijn vol met geel en tropisch fruit. Ja, dit zit ook in deze wijn maar het is zo drinkbaar. VOL met smaak maar niet over de top wat betreft zoetheid of dikte. Een wijn die wat mij betreft geweldig in balans is en ik denk dat deze wijn perfect gaat passen bij de eend met de zoetere appel.

wijn-spijs: voor mij was de Keller een beetje te droog voor bij de zoetere appel. De auslese was voor mee een heel goede combinatie met dit gerecht. Het vette en zoete dat in het gerecht zat ging goed samen met deze wijn.