maandag 25 mei 2009

Diel auslese twee maal


Beiden halve flesjes. Leek me leuk deze eens naast elkaar te proeven en dan is 375ml een ideaal formaat.
2005 Diel Goldloch Riesling Auslese en 2005 Diel Pittermänchen Riesling Auslese:
Beiden goede wijnen. Ondanks de concentratie zijn de wijnen niet zwaar. Ze hebben duidelijke gedefinieerde smaken, zijn transparant en puur en redelijk "licht" in de mond maar met een geweldige smaak concentratie en heel lang in de mond. De combinatie van concentratie zonder plakkerig te worden, tonen van botrytis en een heel lange afdronk en mooie zuren maken deze wijnen tot een genot. Ondanks dat er maar 7,5% alcohol in zit smaken de wijnen niet echt zoet. Ja ze hebben vast veel restsuiker maar de wijnen zijn gewoon in balans.
De verschillen. De Goldloch is iets voller met minder pregnante zuren en voor mij de meer complete wijn. De zuren en het iets hoekiger karakter van de Pittermänchen maakt dit voor mij de leukste wijn van de twee.

donderdag 21 mei 2009

Twee keer Mosel.


2006 Joh. Jos. Prüm, Graacher Himmelreich Riesling Spätlese A.P.Nr. 25765111107: Minder reductief in de geur dan ik gewend ben van een jonge Prüm, karamel en rood fruit in de geur. Veel materie en smaak in de mond. Licht bitter, mooie zuren. De wijn smaakt zoals hij ruikt. De wijn heeft een geweldige lengte en veel smaak maar is weinig elegant en het zoet is nog een beetje overheersend.
2007 Reichsgraf von Kesselstatt, Scharzhofberger Riesling Kabinett: Lekker glas wijn. Licht, elegant, fijne zuren, niet super complex maar gewoon een wijn waar de fles leeg van is voor je er erg in hebt. Minder intens dan de Prüm en waarschijnlijk ook minder rijpingspotentieel.

vrijdag 15 mei 2009

Bordeaux (blends)


1996 Ducru-Beaucaillou: Wat een super wijn. In de geur een typische geur die doet denken aan potloodslijpsel, edel hout, donker fruit, cassis. In de mond veel grip, rijpe tannine, zeer geconcentreerd, intens en vol van smaak. Ondanks dit alles is de wijn elegant en haast licht in de mond. De afdronk is lang en droog en de duidelijk aanwezige tannines zijn heerlijk rijp. Mensen met deze wijn in de kelder mogen zich gelukkig prijzen.

2003 Vergelegen V: Donker rood van kleur. Aromatisch, licht herbaal, rokerig, cassis. Eiken is duidelijk aanwezig maar past goed bij de andere aroma's. In de mond veel smaken, rijp zwart fruit. Ondanks dat de wijn fluweelzacht in de mond overkomt heeft hij veel structuur. Hield zich zeer goed staande naast de Bordeaux. Iets minder finesse en iets dramatischer dan de Ducru.

2002 Cheval des Andes: Eiken is zeer duidelijk aanwezig in zowel de geur als smaak. Naast cassis en rode bessen ook tonen van espresso koffie en iets rokerigs. Gepolijst in de mond. Het heeft het drogende van een Bordeaux maar mist wat mij betreft de onderliggende structuur. De wijn te weinig inhoud om echt op de boksen tegen het eiken en de wat drogende tannine. Geen straf maar voor mij duidelijk de minste van de drie wijnen

Spätburgunder uit de Ahr

2005 Adeneuer, J.J.Adeneuer No1 Spätburgunder trocken: Vrij donker van kleur. De geur is net die van een dessert, vanille, geflambeerde kersen en blauwe bessen. Hierbij komt dan nog een flinke lading eiken. In de mond heeft de wijn goed grip en behoorlijk wat smaak en inhoud. Je proeft dat de wijn gemaakt is van goed fruit. Helaas is net als in de geur het houtgebruik in de smaak te overheersend. Ik kan helaas niet van deze wijn genieten en dat doet best een beetje pijn want dit soort wijnen zijn niet goedkoop.

zondag 10 mei 2009

Dönnhoff

2007 Dönnhoff Felsenberg Riesling trocken: Bleek gele kleur. Rijp geel fruit in de neus en zeer mineralig. Zeer aromatisch, niet meteen super fris maar ook niet over de top rijp. Zeer droog, veel materie maar ook licht in de mond. Zuren zijn duidelijk aanwezig maar goed geintegreerd. Uitstekend en leuk glas om te drinken. Wel een wijn waar je een beetje voor moet werken en daarom niet een wijn voor iedereen. Als je van een mineralige droge stijl houdt zoals bijvoorbeeld de wijnen in 2007 van Schäfer-Fröhlich, Keller, Wittmann en Emrich-Schönleber dan zal dit zeker een wijn zijn die je aan zal spreken.

Huber Spätburgunder 2005

2005 Bernard Huber Bombacher Sommerhalde R Spätburgunder trocken, Baden: Mooie donkere maar nog altijd transparante kleur. Veel donker fruit maar ook duidelijk eiken en zeer vlezig in de geur. Mondvullend maar niet te glad. Heeft lekker rijpe tanninen maar ook grip in de mond. Bitters komen door in het middenstuk en de afdronk en ook een tikje alcoholisch op het einde. Wijn blijft lang hangen in de mond en heeft een goede concentratie zonder over de top te gaan. Wat er een beetje mist is smaak in de afdronk. Alles bij elkaar een zeer aangenaam en lekker glas, rijp maar ook met spanning.

vrijdag 8 mei 2009

Moezel Kabinett

2007 Willi Schaefer Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 02: Licht geel van kleur. Een geur van appel maar ook rood fruit en leisteen. In de mond is de wijn behoorlijk compact en flink in zijn zuren. De wijn heeft veel lengte en focus. Wat er een beetje mist(op dit moment) is spiel en breedte aan smaken. Wel heeft de wijn een indrukwekkende concentratie en dichtheid terwijl het toch de lichtheid en frisheid bezit die een goede moezel kabinett kenmerkt.
Voor het geld is er weinig dat zoveel kwaliteit en drinkvreugde voor je geld geeft als een Kabinett van een goede producent(zoals Willi Schaefer) uit de Moezel.

3 keer A.J. Adam


2008 Dhroner Riesling: Gemaakt van de jongere stokken in de toplage Hofberg. Licht geel van kleur, heel stenig in de geur. Leisteen en aardse tonen worden ondersteund door geuren die doen denken aan citrusfruit. In de mond breed en met veel frisse zuren. Droog smakend. Zo hoort droge riesling uit de moezel naar mijn mening te zijn. Niet kijken naar het aantal grammen restsuiker maar een wijn maken die in balans is. Het jaar is te proeven en de wijn bezit niet de dikte die dit wijngoed in 2007 heeft bereikt. Fris, breed en zeer goed te betalen.
2008 Hofberg Riesling: Iets geler van kleur dan de Dhroner Riesling, beduidend meer geur. Komt meer fruit door in de geur. Heeft iets heel cremigs naast het stenige karakter. Een milkshake van vers fruit met leisteen erdoorheen. Ook hier zijn in de mond de zuren van het jaar waar te nemen maar er is meer dikte. Breed in de mond. De elegantie die typisch is voor deze wijngaard wordt gecombineerd met schilcontact en extreem veel aandacht in de wijnberg. Dit zorgt voor een wijn die zowel mondvullend is als intens en toch zijn elegantie bewaard.
2007 Hofberg Riesling: Nog wat geler van kleur dan de 2008. Duidelijker rijper in de geur. Meer tropisch fruit, aromatisch. Ook in deze wijn een geur die je laat ruiken aan het glas en die niet snel verveeld. Ook in deze geur duidelijk citrus fruit wat ook in de andere wijnen zat. Nog breder en duidelijk rijper dan de 2008. Wat de 2008 heeft qua focus heeft deze in volheid. Op dit moment biedt de 2007 meer maar ik ben benieuwd waar de 2008 over een jaar staat.

maandag 4 mei 2009

Gosset

1996 Gosset: Goud geel van kleur. Mooie geur van toast en nootjes. In de smaak veel focus en smaak. Indrukwekkende zuren die frisheid geven naast de notige en geouderde tonen die ook in de wijn aanwezig zijn. De afdronk is lang en breed. Goede champagne die ook prima ingezet zou kunnen worden bij eten.

Risotto met een Riesling trocken



2007 Schäfer-Fröhlich Nahe Riesling trocken: Licht geel van kleur met heel kleine belletjes. In de geur heel stening, vanillestokje, perzik en wit fruit. Aromatische wijn. In de mond heel fris met veel zuren. De wijn wijn heeft gelukkig genoeg fruit en inhoud om de de zuren te weerstaan.
Wijn-spijs:Risotto met safraan, parmesaanse kaas, kip en chalot. De wijn kon het gerecht niet aan en verloor zijn fruit. Het was geen vervelende ervaring en het is niet zo dat het gerecht met de wijn echt botste. Een goede wijn-spijs combinatie kan ik het echter niet noemen.

zondag 3 mei 2009

Erdener Prälat

2007 Christoffel Jr. Erdener Prälat Riesling Auslese***: Licht gele kleur. Reductief in de geur. Rood fruit overheerst, karamel, een typische geur die ik moeilijk in woorden kan vatten. In de mond geweldig mooie zuren. Breed maar ook met veel focus. Iets van karamel en perzik in de smaak. Dit zijn wijnen die veel tijd nodig hebben. Als je eens een gerijpte Prälat van dit wijngoed hebt gedronken kom je er pas echt achter hoe bijzonder deze wijnen zijn.

Zeebaars met Goldtröpfchen


2004 Reinhold Haart Piesporter Goldtröpfchen Spätlese: Licht van kleur. Behoorlijk reductief in de geur maar ook citrus fruit, rood fruit en cassis achtige aroma's. Naast het fruit ook een geur die doet denken aan leisteen. In mond nog wat gesloten. Delicaat, veel fijne zuren, focus, lengte maar (nog) niet de breedte van smaken die gewoon is voor deze producent en deze Lage.
Wijn-spijs: Goede combinatie. De vis ging prima met het zoet in de wijn en door de zuren en elegantie van de wijn werd het gerecht niet overvleugeld.

Pavie Macquin

1999 Pavie Macquin: Kersenrood van kleur. Vrij veel eiken in de geur maar ook geuren die doen denken aan melkchocolade, espresso koffie en kersen. Medium body, geconcentreerd, rijpe tannine, chocolade met een hoog percentage cacao, bitters in de afdronk. De wijn heeft veel zuren die voor spanning zorgen. De wijn mist complexiteit maar de zuren, concentratie en de soepele tannine maken dit tot een aangename wijn om te drinken. Geen wijn die snel gedronken dient te worden.